olej arganowy

Olej arganowy hitem naturalnej pielęgnacji

Olej arganowy to nie tylko bardzo cenny składnik diety, ale również doskonały składnik aktywny wielu kosmetyków naturalnych. Można go znaleźć w niezliczonej ilości szamponów, balsamów, odżywek, kremów i maseczek.

Naturalne składniki wielu kosmetyków pokazują jak wiele dobra możemy czerpać z samej przyrody. Nie musimy w celu zachowania pięknego i zdrowego wyglądu, poszukiwać rozwiązań w laboratoriach. Wystarczy dobrze rozejrzeć się dookoła, a na pewno znajdziemy wiele składników, które podpasują naszym osobistym preferencjom. Jednym z takich składników jest miedzy innymi olej arganowy.

Wiele kobiet, które już miały z nim cokolwiek do czynienia doskonale wiedzą, że można go również nazywać eliksirem młodości. Skąd on się w ogóle wziął? Jakie ma pochodzenie?

Skąd pochodzi?

To nie jest takie skomplikowane, jak się może wydawać na samym początku. Co ciekawe stosuje się go zarówno zewnętrznie jak i zewnętrznie. Zawiera w sobie liczne olejki, a także kwasy Omega.

Pochodzi on z drzewa arganowego, czyli źródła nie trzeba było szukać za daleko. A na pewno interesującym faktem jest to, że samo drzewo jest jednym z najstarszych gatunków.

Jak powstaje?

Olej arganowy niestety nie zalicza się do najtańszych. Ale moc właściwości, jakie jest w stanie zagwarantować powoduje, iż można go nazwać olejkiem bezcennym. Najlepsze właściwości ma oczywiście olej tłoczony na zimno. Co oznacza, że olej był tłoczony ręcznie. Ze względu na żmudny proces przygotowania, można zrozumieć jego wysoką cenę.

Czym się wyróżnia?

Oprócz tłuszczów nasyconych i nienasyconych, olej arganowy posiada w sobie także karoten, witaminę E, a także przeciwutleniacze. Dlatego uznaje się do za składnik powstrzymujący procesy starzenia się skóry.

Jak już wcześniej wspomniano, można stosować go zarówno na zewnątrz, czyli występuje jako składnik naturalnych kosmetyków. Ale dodatkowo przydaje się także jako składnik produktów spożywczych. W ten sposób jego właściwości działają przeciwko reumatyzmowi, grzybo- i bakteriobójczo.

Ponadto jego systematyczne zażywanie korzystnie wpływa na odporność całego organizmu. Nie bez znaczenia szczyci się różnymi określeniami, charakteryzującymi wieczną młodość. Jeśli olej arganowy będzie miał swoje zastosowanie w kosmetycznych zabiegach, to sprawimy, iż skóra po nasmarowaniu będzie bardzo dobrze nawilżona, odżywiona oraz natłuszczona.

Jakie jest jego zastosowanie w kosmetykach?

Poleca się ten składnik dosłownie każdemu, kto tylko posiada jakiekolwiek problemy skórne. Idealnie pozbywa się wszelkich nieprzyjemnych defektów skórnych takich jak zranienia, blizny, czy też rozstępy. Kobiety narzekające na kruche i łamliwe paznokcie mogą z powodzeniem zastosować kurację właśnie przy zastosowaniu tego oleju.

Tak samo okazuje się niezastąpiony w przypadku walki z pomarańczową skórką lub cerą wymagającą odpowiedniego zregenerowania. Pewnie kobiety, chociaż nie tylko, nie zdają sobie sprawy, gdzie mogą otrzymać taki olej arganowy. Składnik pewnie na samym początku wydaje się być bardzo tajemniczy.

Nic bardziej mylnego. Jego dostępność jest naprawdę ogromna. Wystarczy poszukać składników do tworzenia samodzielnie kosmetyków naturalnych, a na pewno wiele sklepów internetowych będzie posiadało ten niesamowity składnik, który koniecznie powinien się znaleźć w łazience każdej prawdziwej kobiety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *