olej marakuja

Olej marakuja do włosów, skóry i paznokci

Olej marakuja zyskuje popularność, jako kosmetyk do włosów, skóry i paznokci. Jest to wyciąg z nasion owoców męczennicy, dlatego jest często określany, jako olej z passiflory.

Olej marakuja jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i przeciwutleniaczy. Zwolennicy oleju marakuja twierdzą, że jest to doskonały środek zmiękczający skórę, działający w celu przywrócenia lub uzupełnienia nawilżenia skóry.

Kosmetyczne zastosowanie oleju marakuja

Chociaż oleju marakuja nie badano intensywnie, natomiast badania wstępne wskazują, że ten lekki olej może oferować pewne korzyści. W badaniu opublikowanym w International Journal of Sciences naukowcy ustalili, że olej z nasion owoców passiflory jest bogaty w kwas linolowy, będący niezbędnym kwasem tłuszczowym, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu skóry.

Oprócz powyższego, badania opublikowane w innym czasopiśmie wykazały, że olej z passiflory posiada wysoką aktywność antyoksydacyjną. Chociaż badanie to nie wskazuje na właściwości ochronne skóry, istnieją dowody, że miejscowe stosowanie kremów i olejków antyoksydacyjnych może pomóc w walce ze szkodami wywołanymi przez słońce, a może nawet odwrócić oznaki uszkodzenia słonecznego skóry.

Używaj czystego oleju

Jak wspomniano powyżej, olej z marakui może naprawić uszkodzoną skórę, czy to na skutek nadmiernego opalania, czy z powodu trądziku lub trądziku różowatego. Wynika to częściowo z uwagi na jego właściwości przeciwzapalne i ewentualnie także ze względu na zawartość witaminy C, mającej zasadnicze znaczenie dla produkcji kolagenu.

Zawartość witaminy C w oleju marakuja może pomóc, w rozjaśnieniu skóry, natomiast wapń i fosfor odżywiają skórę w zakresie zwiększenia zdrowego wyglądu.

Olej marakuja jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera blisko 80% kwasu linolowego, wraz z oleinowym, palmitynowym i kwasu stearynowym. Te kwasy tłuszczowe nie tylko działają na skórę nawilżająco, ale mają one również właściwości anty-zapalne – łagodzące stany zapalne skóry, takie jak trądzik. Przez uspokojenie zapalenia skóry, zostaje zmniejszona produkcja łoju, a tym samym prawdopodobieństwo zablokowanych porów.

Ze względu na swoje właściwości nawilżające i przeciwzapalne, olej marakuja jest odpowiedni dla wszystkich typów skóry, w tym wrażliwej, suchej i tłustej. Dzięki wysokiej aktywności antyoksydacyjnej jest również stosowany do pomocy w zmniejszeniu drobnych linii mimicznych i zmarszczek.

W dodatku do jego zastosowania miejscowego w pielęgnacji skóry, oleju marakuja może być również stosowany do złagodzenia bólu stawów i mięśni, jako olej do masażu.

Stosowanie oleju marakuja do skóry głowy pomaga w różnorodnych problemach z łupieżem, swędzeniem skóry głowy, suchością skóry i suchych, zniszczonych włosów. Pomaga złagodzić suchy naskórek, a także pomaga wzmocnić słabe, kruche paznokcie.

O czym warto pamiętać

Pamiętaj, olejek nie zastąpi konwencjonalnego leczenia. Wszelkie sugestie w tym artykule, nie są przeznaczone do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakimkolwiek chorobom, stanom lub objawom. W przypadku chorób, należy zawsze najpierw skonsultować się z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *